ANSWERS

Jeg har fått en del spørsmål når jeg har vært her nede om utveksling og oppholdet mitt osv.. Så da tenkte jeg bare fort å svare på de.

Angrer du på at du dro?

Nei så absolutt ikke! Er kanskje det mest spontane, spennende, morsomste men samtidig vanskeligste jeg har gjort noensinne. Men man lever jo for å oppleve, gjør man ikke? Tenker bare på hvor mye jeg kommer til å få ut av dette "året", jeg kommer jo til å sitte igjen med såå mye! Opplevelser, nye venner, god engelsk og masse masse mer! Nei, jeg angrer absolutt ikke på at jeg dro!

Er det vanskelig å få seg venner der nede? 

Hvis du mener Australske venner som jeg regner med at du gjør så vil jeg nok si ja. Eller det er veldig lett og få seg "venner" men ikke sånne gode venner som man henger med på fritiden eller noe sånt! Men der tror jeg det er noe spesielt med den byen jeg har blitt plassert i etter hva jeg har hørt da! Men det er stoooor forskjell på guttene og jentene her nede, jentene vil helst ikke snakke med deg eller ha noe med deg og gjøre i det hele tatt. Mens guttene har veldig lyst til å bli kjent med deg! Har flere guttevenner enn jentevenner her nede for å si det sånn.

Hvordan var det for deg å bestemme deg for et år i australia,og hvordan hjelp fikk du ?

Jeg fikk vel ikke så mye hjelp.. Hvordan  jeg bestemte meg for det er faktisk litt rart. For du skjønner jeg har alltid vært fullt bestemt på at det skal jeg ikke og det er absolutt noe jeg ikke gidder å bruke tid og penger på, men så plutselig en dag så slo det meg.. hmm, kanskje jeg vil det alike vel! Og Usa var nesten ikke et alternativ engang, fordi jeg har hørt så mange rare historier om folk som har blitt plassert i de sykeste familiene også var det en som foreslo Australia og da tenkte jeg litt over det.. ja, jeg elsker jo sommeren og har jo alltid hatt lyst til å dra dit så da bestemte jeg meg for at jeg ville dra, alt skjedde veldig fort og det ble gjort på en veldig spontan og kanskje ikke heeelt gjennomtenkt måte så plutselig var jeg meldt på! For det er så enkelt og bare bestemme seg for det 1 år i forveien, for man har faktisk ikke anelse om hva man gir seg selv ut på. Jeg skjønte ikke hva jeg hadde satt meg selv ut på før jeg hadde vært her nede allerede i 3 dager. Så hvis man skal på utveksling prøv å tenk litt over det først for jeg gjorde det veldig spontant, tenkte ikke så mye lenger enn rett foran nesa i grunn så jeg fikk et veldig sjokk når jeg kom ned kan man si. Men det har jo blitt til noe som jeg ikke angrer på at jeg gjorde i det hele tatt! hvor mye kosta det?

Australia er veeldig dyrt.. Men hele året koster 115 000. Men du må i tillegg ha forskjellige forsikringer og så går det mye penger hele tiden under oppholdet så alt i alt så er det veldig dyrt og dra på utveksling! Du får ca 60 000 fra lånekassen da men det er jo på langt nær hva hele oppholdet koster.

var det vanskelig å få året godkjent?Det kommer helt ann på fra skole til skole. Det er vel i bunn og grunn rådgiveren din som bestemmer det. Så for meg som går idrett så må jeg ha tilsvarende med idrettstimer her nede som hva jeg har hjemme. Også må jeg få over 3 altså C i alle fag her nede. Men det er ikke noe problem på skolen i Australia! Men hvis du har lyst til å dra på utveksling, snakk med rådgiveren din og sjekk ut så mye som mulig så ordner det nok seg.

hvordan er det å starte midt i et skoleår?Det å starte midt i et skoleår er 0 problem! Skolen her nede, hvertfall den jeg går på er så useriøs og veldig lite kravstor til elevene så skolen her nede her kjempe lett, eller matte kan være litt vanskelig men lærerne er så snille mot elevene.. Og du kommer jo når det er et nytt term og de begynner jo på noe nytt på starten av hvert semester så nei, det er ikke noe problem.

er det noe du må ta opp igjen når du kommer igjen, og tror du det vil bli hardt å komme tilbake til tredjeåret?Jeg må ta opp samfunnsfag. Ja, det kommer nok til å bli litt hardt i og med at skolen er så enkel her nede så det kommer nok til å bli litt rart og måtte begynne å jobbe hardt på skolen igjen, for det gjør man absolutt ikke her. Men tror det skal gå fint altså!

er det vanskelig å bli kjent med australierne?Nei, det er ikke det! Er bare at de er litt "redde" for å snakke med deg når du er ny og kommer fra et annet land. Men noen er jo selfølgelig veldig rett på og sånt men nei, det er nok ikke vanskelig og bli kjent med australiere men ja, forklarte det bra oppi der i stad.

var det tilfeldig at du kom på den plassen du kom?

Nei, jeg valgte sted. Men hvis du gjør sånn at du skal velge sted så IKKE velg aspect da velger du explorius eller STS!

Var Australia som du hadde tenkt deg?

naturen,varmen,miljøet rundt deg,menneskene osv , var det som du hadde tenkt deg? 


Det var et vanskelig spørsmål egentlig.. jeg hadde igrunn ikke lagd meg så mye forventninger om hvordan det skulle være her og sånn før jeg kom hit! Men ut i fra det jeg trodde så er det vel egentlig ganske så likt som hva jeg trodde. Naturen er som jeg så for meg, nydelig! Varmen, altså det er vinter her nå og det er jo samme som sommertemperatur i Norge så det var ikke så mye forskjell, merker bare veldig forskjell på fuktigheten i lufta for der er det stoor forskjell. Merker det veeldig på ting som klær, hår også kommer jeg sikkert til å merke det når jeg puster når det blir varmt! miljøet rundt meg, er litt vanskelig og forklare for over hele verden så tror jeg det er sånn ca samme miljø sånn når det kommer til familie og skole og slike ting, selfølgelig er det noen forskjeller som man merker veldig godt men det er mye likt også altså! Menneskene er veldig hyggelige, kanskje mer hyggelige enn hva de er i Norge sånn helt sjenerelt men det kommer også veldig ann på hvor du er og på hvilken måte du kommer i kontakt med mennesker, men alt i alt så er de veldig hyggelige! Skal nok lage et Norge VS Australia innlegg når jeg føler jeg har opplevd Australia mer og blitt enda litt mer erfaren på dette landet. 

Og det med at "australia er veeldig dyrt" , hva er veldig dyrt? dyrere en norge? 

Det er ca det samme, noe er dyrere og noe er billigere! Men sånn ca helt det samme. Men Norge er jo et dyrt land så da vil jeg si at Australia er det også!  


Er det noe mer noen lurer på så er det bare å spør, når som helst! 


4 kommentarer

W A S A B I ヽ☆

12.08.2012 kl.16:32

fine svar på spørsmålene :)

12.08.2012 kl.22:57

Hun Marthea, er hun mye hjemme alene i og med at dere er hos hun ofte på sleepover osv, og har fest der osv? Kan du fortele litt om deT?

Andrè

12.08.2012 kl.23:19

Bra svar på spørsmålene! :)

men har en spørsmål til..

Var Australia som du hadde tenkt deg?

naturen,varmen,miljøet rundt deg,menneskene osv , var det som du hadde tenkt deg? :)

Og det med at "australia er veeldig dyrt" , hva er veldig dyrt? dyrere en norge?

Håper på svar !! :)))
Anonym: Hun var bare alene hjemme denne helgen, og da hadde vi sleepover hos henne, vi hadde ikke fest? Vi hadde tenkt til å dra på fest men så ble ikke det noe av så da ble vi bare hjemme hos henne og hadde jentekveld der isteden. Skjønte ikke helt spørsmålet ditt?

Skriv en ny kommentar

Hei! Jeg heter Maria, er 16 år og kommer fra Kragerø. Jeg skriver denne bloggen fordi jeg vil dele min opplevelse som utvekslingsstudent i Australia. Håper dere liker bloggen min :) Kommenter gjerne eller send meg mail på mariakivle@live.no om det er noe du lurer på :)
hits